Meester!
Werkblaadjes, lesideeën, educatieve freeware en meer. Meestal voor de onderbouw (1ste en 2de leerjaar - groep 3-4), maar zeg nooit nooit...

Recientes

Archivos

Enlaces
Google
 
Web meestervincent.blogspot.com

Een geslaagde start!

Een nieuw schooljaar is altijd even wennen. Nieuwe gezichtjes, misschien een nieuwe klas of school, een nieuwe handleiding voor rekenen of taal, ... Of je nu pas afgestudeerd bent of bijna op pensioen mag maakt niet uit: De eerste schooldagen zijn steeds een ontdekkingstocht waar je U tegen kan zeggen. En dat is maar goed ook... "Automatische piloot" is één van die begrippen die volgens mij niet in het onderwijs thuishoren. Laat je verassen! Pak die eerste dagen eens anders aan!

"Ik ben meester Vincent en als de kindjes braaf zijn wordt het een héél tof schooljaar. Dan krijgen jullie nu al je schriften die uiterlijk tegen maandag a.s. gekaft zijn (of er zwaait wat), waarna we gezellig onze nieuwe agenda zullen invullen. Tegen dan zijn de kopietjes klaar en kunnen we fijn een diagnosetoetsje maken - weet ik ineens wie (wat) er in mijn klas zit. Nog Vragen?"


Zucht...
Om maar meteen je pennenzak op te ruimen en de klas te verlaten... "Het leven is een strijd, kinderen - en wees maar zeker dat ik jullie daar op zal voorbereiden!"

Gelukkig kan het ook anders! Misschien helpen deze tips je een beetje op weg:
  • Verpak al die schriften en boeken eens in een survivalpakket, inclusief een potlood-voor-noodgevallen en een 'time-out' kaart waarmee je ongestraft de les mag verlaten om 5 rondjes rond de speelplaats te lopen. Je klas zal je er eeuwig dankbaar voor zijn (De limieten op zo'n kaart bepaal je natuurlijk zelf ;) 3 keer op een schooljaar moet kunnen lijkt me).
  • Zet alle banken in het midden van de klas en vertel doodleuk dat je nog geen tijd hebt gehad ze te schikken. Misschien kunnen de leerlingen je helpen?
    (Naargelang de leeftijd van je leerlingen kan je daar een hoop wiskundige doelen en activiteiten in 'verstoppen' - een plannetje tekenen, de klas opmeten, ... en geen leerling die doorheeft dat je je eerste les reeds aan het geven bent)!
  • Begin de eerste schooldag in de refter, met heel de school! Hapjes, een drankje, een schoollied, ... Mama's en papa's toegelaten!
  • SPELLETJES!!! (Hoe leer je elkaar anders kennen)?
  • ...
Succes!
DC Templates™